Kukorica

Kukorica: a hazai abrakbázisban a legjelentősebb szerepet tölti be.  A gabonamagvak közül a kukorica energiatartalma a legnagyobb, ennek oka, hogy a legtöbb nyerszsír a kukoricában van (4-5 %). Nyerszsír-tartalmának mintegy felét a nagy biológiai értékű linolsav adja. Ugyanakkor legkisebb a fehérjekoncentrációja, ami legfeljebb az életfenntartó szükségletét fedezi gazdasági állatainknak. Fehérjéje lizinben szegény, de a kéntartalmú aminosavakból, ill. a triptofánból is keveset tartalmaz. Nyersrosttartalma, amely struktúra nélküli, mindössze 2-2,5 %. A szem sárga színét karotinoid festékek adják, amelynek egyrésze A-provitaminként is hasznosul. A kukorica részaránya az abrakkeverékben 50-60 %-ot is elérheti. A nyúl kivételével valamennyi állatfaj szereti. A sok kukorica hatására azonban lágyabbá válik a tej zsírtartalma. A sertéshízlalás esetén 60 kg-os testtömeg felett ajánlatos csökkenteni a mennyiségét, mert lágyítja a zsírt. A sportlovak abrakjában is kisebb mennyiségben célszerű szerepeltetni, mert hizlal, továbbá izzadásra hajlamosít.